povratak

Zbirka konjaničke opreme

Konjsku opremu koja je svojstvena Alki čine tri starinska, nekad uporabna, danas ukrasna dijela. To su pusat, trokraki prsni ukras konja, zatim oglavić, ukras na glavi konja te abaja, prekrivač konja i sedla. Također, u opremi vojvodinog konja i konja edeka nalaze se i ukrašeni stremeni (uzengije) s motivom alke na gazištu. Posebnu cjelinu čini edekova oprema koja se od drugih razlikuje izrazitijim bogatstvom i starinom te dodatnim dijelovima. To su: antikno sedlo ukrašeno sedefom, zatim ovratina i pusat prekriveni srebrnim pločama ukrašenima ornamentalnim i figuralnim motivima, uz srebrnu ogrlicu s privjeskom, te abaja od crvene čoje koja seže konju do gležnjeva, ukrašena bogatim vezom od zlatnih niti, s još jednom abajicom živih boja preko sedla.

Uz edekovu opremu, kao primjer raskošne konjske opreme iz 18. stoljeća, bogatstvom i vrijednošću se posebnije izdvaja i oprema vojvodinog i alajčauševog konja.

U svrhu očuvanja stare, naslijeđene konjske opreme, ona je također u postupku potpune zamjene novijim kopijama, koje se izrađuju slijedeći originalne odnosno naslijeđene oblike, kao i materijale te način izrade.