Postav

Muzej Sinjske alke jedan je od najsuvremenijih muzeja u Republici Hrvatskoj. Svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde, kako prezentacijske tako i tehnološke. Brojni interaktivni sadržaji pobuđuju sva osjetila posjetitelja. To je suvremeno organizirana baštinska ustanova koja prezentira alkarske odore, opremu i oružje s multimedijalnim instalacijama, filmovima i sl. Priča koju Muzej Sinjske alke priča svojom arhivskom građom nezamjenjiv je dio povijesti Sinja i Cetinske krajine, duboko ukorijenjen u kolektivnu hrvatsku memoriju.

Postav muzeja Sinjske alke

Osnovna misao vodilja Muzeja je da svakom posjetitelju približi nezamjenjiv doživljaj Sinjske alke čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO uvrstivši je 2010. na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Stalni postav počinje alkarskom povorkom koja prikazuje 14 tipičnih ljudskih i 8 tipičnih konjskih sudionika, a pomoću suvremene tehnologije i multimedijalnih sadržaja statične figure su oživljene.

Postav muzeja Sinjske alke

U sljedećoj prostoriji, posjetiteljima je prezentirana karta Cetinske krajine kako bi se upoznali s time tko sve smije trčati Alku. Prikazani su učesnici Alke, koja su njezina pravila i sama igra. Na cijeloj dužini triju zidova nalazi se vitrina tlocrtnog E oblika, koja prikazuje segmente odore i opreme: momka, alkara, alkarskih konja i konja Edeka.

Postav muzeja Sinjske alke

Kako bi posjetiteljima ponudili potpuni doživljaj Alke u prostoru koji je u punoj visini, izložen je alkar na konju u položaju kako gađa alku. Na zidu, bočno od alkara u trku, projicira se film s publikom na Alci, kako sadašnjom tako i publikom kroz povijest. Film prate karakteristični zvukovi: galop u tišini, zvuk sudaranja koplja i alke, uzdasi i pljesak publike, mačkule ako je pogodak u sridu...

Postav muzeja Sinjske alke

Na galerijskom dijelu postava su prikazane sljedeće cjeline koje su predstavljene na interaktivnoj multimediji: Bitka kod Sinja 1715., Sinjski Grad, arhivsko gradivo, komparativna kopljo-igračka natjecanja kroz povijest i cjelina sa slavodobitnikom. Prvi segment prostora sadržava nastavak cjeline s Bitkom, a prikazuje i preostale predmete iz bitke. Na samostojećem pultu, u centru ovoga segmenta, nalaze se dva ekrana osjetljiva na dodir, a prikazuju animiranu video igru Bitku kod Sinja 1715.

Postav muzeja Sinjske alke

Posljednji segment se bavi slavodobitnikom. U nastavku zidnog elementa nalazi se svojevrsni „zid slavnih i zaslužnih ljudi kroz povijest Alke. Na centralnom mjestu je vitrina sa slavodobitnikom na konju. Pored vitrine se nalazi upravljačko mjesto, povezano s video zidom preko puta vitrine slavodobitnika. Na njemu se nalaze svi poznati slavodobitnici predstavljeni po godinama osvajanja Alke. Posjetitelj može odabrati godinu koju želi i vidjeti tko je tada dobio Alku.

Postav muzeja Sinjske alke

Postav u ovom prostoru završava arhivom koja se pretražuje na tri velika ekrana osjetljiva na dodir, a montirani su na pult koji gleda prema prostoriji s povorkom. Ekrani funkcioniraju kao velika arhiva Alke, odnosno baza podataka u kojoj se može saznati zanimljivosti o Sinjskoj alci kroz sva povijesna razdoblja kroz koja je uspješno prošla do danas.

Postav muzeja Sinjske alke