Početak i tijek natjecanja

Kad je sve spremno za natjecanje, alajčauš dolazi pred alkarskog vojvodu i obraća mu se riječima: "Vojvodo, sve je spremno za početak prve trke ___ Alke, očekujem tvoju zapovid!", na što vojvoda naređuje: "Neka otpočne prva trka".

Početak i tijek natjecanja

Primivši naredbu alajčauš odgovara: "Na zapovid, vojvodo", istodobno pozdravljajući vojvodu koji mu otpozdravlja.

Poslije toga alajčauš rukovodi natjecanjem; nadzire je li  pravilno zategnut konopac; je li namještač propisno namjestio alku. Kad se uvjeri da su ispunjeni uvjeti za trku svakog alkara ponaosob, naređuje trubaču da odsvira poziv za trku. Pred kraj trke alajčauš odlazi na početak trkališta, a njegovu ulogu preuzima zamjenik.

Ako alkar protrči, pogodi i odnese alku, vraća se pred alkarsku ložu pokazati sucima u što je pogodio. Zatim spušta alku s koplja, pozdravlja, a koplje odbacuje svom momku i tada obojica odlaze u gornji dio trkališta. Alkar koji ne odnese alku ne vraća se.

U čast pogotka u sridu oglašava se glazba i mačkule s Grada. Poslije toga na isti način protrče svi alkari. Poslije završetka prve trke četa momaka i četa alkara u povorci odlaze na početak trkališta, gdje alkari ostaju, a momci se vraćaju na svoja mjesta. Ovo se ponavlja i nakon završetka druge trke.

U drugoj i trećoj trci natjecanje se provodi kao u prvoj. Usljed mogućih nezgoda ili nepogoda vojvoda može skratiti kretanje povorke.