Odora sudionika Alke

Svaki alkar oblači starinsku vitešku odoru u najljepšem sjaju koja se sastoji od čojane dolame i gaća (hlača), svilenog pasa, izvezene ječerme i košulje s majitama

Odora sudionika Alke

Svaki alkar oblači starinsku vitešku odoru u najljepšem sjaju koja se sastoji od čojane dolame i gaća (hlača), svilenog pasa, izvezene ječerme i košulje s majitama. Na glavi mu je kalpak od kunovine ukrašen čelenkom, bijelom perjanicom od ždralova perja, o bedrima mu visi britka sablja, u ruci koplje ubojito, a na nogama crne kožne čizme s mamuzama.

Alkarski konji opremljeni su srebrnim i zlatnim pusatima, oglavićem s pločom i kitama, te ukrašenim uzdama. Sedlo je prekriveno abajom od čoje ukrašene vezivom, vrpcama, kićankama i srebrnim ukrasima.

Momci su obučeni u starinsku narodnu nošnju. Kumparan je optočen crvenom vrpcom od svile, ječerma je ukrašena srebrnim tokama. Modre suknene gaće (hlače), bijeli krožet (prsluk) i bijela košulja dijelovi su odjeće alkarskih momaka, a na glavi im je "saruk ahmedijom", zamotana crvena kapa ukrašena kitama, a za sam saruk zadjenuta kitica cvijeća.
Oko pasa im je crveni strukani pojas i kožna pripašnjača, srebrni pregač za streljivo. U pripašnjaču je zadjenut dugi handžar ili jatagan te dvije kubure. U ruci puška kremenjača naslonjena na lijevo rame. Na nogama lagani opanci, a u njima vezeni terluci.

Bubnjari, trubači, namještač alke i njegov pomoćnik, obučeni su u jednostavniju narodnu nošnju s crvenom kapom urešenom kitama.
Članovi časnog suda obučeni su u svečana tamnopalva odijela s plavom vrpcom na prsima.